maanantai 24. tammikuuta 2011

säilöä muistoja. säilöä lapsuuden prinsessaunelmia

ei pelkästään prinsessat- vaan joskus jopa se puoli valtakuntaa- tarvitse laukkuja. niinpäs tämän päivän virkkuukoukku on hyväillyt vähän juhlallisempia lankoja. sellaista kimmeltävää valkoista sekä pinkkiä ja vaalenpunaista pörrölankaa. vitosen koukulla kun päästelee, saa laukun valmiiksi alle puoleen tuntiin. sitten vain nappivarastoa kaivelemaan..

tämä laukku taitaa kuulua sille prinsessalle, joka on niin tavallinen, ettei tunnista aina edes peilikuvasta itseään. sellaiselle, joka osaa vähän kaikkea. mutta ei loista missään. arkiprinsessalle.

tämä kulkenee räväkkäälle prinsessalle. sellaiselle, joka pääsee valokeilaan. sellaiselle, joka on. joko sitä tai tätä. ei koskaan jotain siltä väliltä. raidat on raitoja. piste. nappi on musta. piste. ei kompromissejä. ei valinnanvapautta. asiat vain ovat. ja se tuntuu parhaalta.
tämä kulkeutunee joko jämäkälle, varttuneelle prinsessalle. tai sitten sen saa hyvin kasvatettu prinsessa. sellaiselle, joka on varma. pukeutuu aina tummansiniseen. ei sano mielipidettään turhaan. vastaa kyllä ympäripyöreästi, jos jotain kysytään. ja usein kysytäänkin vain kohteliaisuudesta.
pienelle prinsessalle. jokohan se kävelee. menevätköhän ensimmäinen hiuskiehkurat säilöön tähän pikkulaukkuun. prinsessan, joka saa ja jakaa hymyjä. ehkä jokeltelee jotain kaunista. ihmeteltävä. pikkuinen. niin kovin viaton.

asiallisten asioiden säilytykseen. tai johonkin käytännönläheiseen. tai prinsessalle, jolla on jo oma puhelin. ehkä kynä ja muistivihko. sellaiselle, joka vasta aloittelee prinsessauttaan. vähitellen kasvaa oikeaksi neidoksi. kehittyy. epäröi. miettii. unelmoi. muistattehan, sellainen varma epävarmuus.

monenlaisissa muistoissa lapsuudestani kätken näihin laukkuihin. oli mukava miettiä tyttöyttä minussa. nyt nämä tuntuvat aivan liian rumilta ja lapsellisilta makuuni. mutta olenhan ollut pieni. ja olen ollut tyttö ennen tätiytymistä ja aikuistumista. tuntui hyvältä antaa sen tytön minussa sanella ohjeita tämän päivän ajan. hymyilytti ihan.

mutta nyt on iltapalahampurilaiset valmiita. ei ihan prinsessaruokaa, mutta hyvää!

Ei kommentteja: