tiistai 25. syyskuuta 2012

kotiruokaa


minulle on tärkeä leipoa itse. jos saamme vieraita. tai muutenkin ollessamme kotona. minusta on mukava tietää. että tarjottavien ainesosat ovat selkeitä ja yksinkertaisia. että minun tarjoamassani ruoassa ei ole lisäaineita, joista en ymmärrä. tottakai mekin syömme väliin valmiita ruokia. enkä ole niinkutsuttu luomu- tai lähiruokaihminen. siis sellainen, että se olisi aina tavoite. tarkoitan vain reilusti kotiruokaa. enimmäkseen raaka-aineista. monesti kyllä pakastekasviksia. joiden ravintoarvojen olen muuten kuullut olevan paremmat kuin monien talvivihannesten kaupoissa.

  

meidän kylällä asuu saksalainen mies. joka leipoo todella hyviä leipiä. olen ostanut häneltä joulupöytäämme saaristolaisleipää, jossa on puolukkaa. meillä oli taannoin tupperikutsut. ja se täti opetti leipomaan saaristolaisleipää itse. sehän olikin helppoa. ja eilisen perusteella voin sanoa osaavani sen nyt. pitää vielä kokeilla puolukkaversiota. vaikka toisaalta. jouluna on ihana hakea se leipä joulutoriltakin. (kyllä jouluakin voi jo miettiä. hain jo adventtikynttilät ikealta..) mutta tehdäksesi itse tätä maittavaa leipää, annan toki ohjeen. joka ei siis ole omani.

 

SAARISTOLAISLEIPÄ (3kpl)

1 litra piimää (lämmitä kädenlämpöiseksi mikrossa)
1½  palaa hiivaa (minä käytin kuivahiivaa)
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoa
3 dl vehnälesettä
9 dl vehnäjauhoa
4 tl suolaa
3 dl siirappia

sekoita piimä ja hiiva keskenään. paitsi jos käytät kuivahiivaa, sekoita se kaikkien muiden kuivien aineiden keskelle. sitten sekoita piimään. lisää siirappi. jaa 3 leipävuokaan. anna kohota liinan alla, kunnes taas muistat niiden läsnäolon.

uuni 175 astetta. paista ensin 20min. sitten lisää päälle folio tai silikoonileivinalusta. ja jatka paistamista vielä 50min. ota pois uunista. anna jähtyä vuoassa. itse irrotin vasta aamulla, olivat liinan alla yön yli. säilyy parikin viikkoa jääkaapissa. voi myös pakastaa. todella todella hyvää. 

nyt uunissa jo toisenlaiset vuokaleivät. tietää, että on syksy. kun tekee mieli leipäkin leipoa itse.
onnellista syyspäivää, te kaikki.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täytyypä joskus kokeilla!
Kiitos ohjeesta, ja kaikista teksteistäsi. Harvoin kommentoin, mutta kaikki luettu ;) Täällä taustalla lukija, joka keväällä oli nimimerkki 4+4, nykyään 4+5. Meillä on aika samanikäiset kuopukset ;), siksikin mukava vierailla täällä.

larppa aliisa kirjoitti...

Onnea pienestä.. Vaikka meidän pieni on jätimpi kuin muut tässä iässä. Melkein 7kg rikki. Onpa ilo, että olet pysynyt mukana.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa ;) Meilläkin iso pienin, voi olla jo yli 7kg, juhannuspoika.
Varmaan vuosi sitten eka kerran täällä "kävin", ja hämmästyin, kuinka keskimmäinen lapsesi oli yhdessä kuvassa aivan meidän pojan näköinen, Samat sävyt ja suuret silmät, tummat ripset jne..
4+5